Állattan | Digitális Tankönyvtár

Simafeju galandfereg, Galandférgek

 1. Magyarra átültette és kibővítette: Dr.
 2. Veszélyt jelenthetnek a kutyák?
 3. A Wikimédia Commons tartalmaz Galandférgek témájú kategóriát.

Horgasfeju galandféreg. A galandférgesség tünetei és kezelése Főoldal » Betegségek » Fertőző betegségek » Parazitafertőzések » Galandférges fertőzés taeniasis A taeniás fertőzés két galandféregfaj, a horgasfejű galandféreg Taenia solium és a simafejű galandféreg Taenia saginata által okozott betegség.

A galandférgesség tünetei és kezelése

Az előbbit Carl Linnéaz utóbbit Goeze írta le. A simafejű galandféreg által okozott fertőzések gyakoriságuk szerint három csoportba oszthatók.

simafeju galandfereg

Ezt csak Észak-Amerika és Ausztrália horgasfeju galandféreg mondhatjuk el. A horgasfejű galandféreg többnyire a szegényebb közösségeket fertőzi meg.

 • Galandféreg-fertőzés
 • Kertészet/Férgek/Simafejű galandféreg – Wikikönyvek Horgasfeju galandféreg
 • Viszketés a pinwormoktól hogyan lehet megszüntetni
 • Galandférgek – Wikipédia

A legelterjedtebb Közép- és DélAmerikában, Afrika középső és déli országaiban, valamint Ázsia déli részén. Ezeken horgasfeju galandféreg fertőzöttség eléri a 2, horgasfeju galandféreg. A simafejű galandféreg különböző méretű simafeju galandfereg álló szalagféreg, s az ízek számától függően a hossza 4 méter és 12 méter között lehet.

Galandférgek Cestoda Közel három és fél ezer, az élősködő életmódhoz magasfokúan specializálódott féregfaj tartozik ebbe az osztályba. Testük általában fehér, sárgás vagy szürkés árnyalatú.

A féreg feji és nyaki végét követik a szélességüknél horgasfeju galandféreg hosszabb ízek. Az ízek közepén hosszirányban végigfut az uteruszcső, amelyben a peték vannak. A sötétbarna színű, um a méter horgasfeju galandféreg átmérőjű horgasfeju galandféreg lárvák, azaz oncosphaerák vannak. A peték általában az őket befogadó ízekkel együtt távoznak a széklettel. A horgasfejű galandféreg testfelépítése hasonlít a simafejű galandféregéhez, de annál valamivel kisebb, méter hosszú.

A galandféreg gyakori fajtái

Ízei "zömökebbek", szélességüknél csak másfélszer-kétszer hosszabbak. A két féreg petéit gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni egymástól.

A galandférgesség tünetei és kezelése III. Brehm: Állatok világa Kézikönyvtár Simafejű galandféreg Horgasfejű galandféreg taenia solium : a sertéshús fogyasztásával kerülhet a szervezetbe. Simafejű galandféreg taenia saginata : petéi és lárvái a marhahúsban fordulhatnak elő. Törpe galandféreg hynemolepis nana : rágcsálók és az ürülékükkel érintkező rovarok terjesztik. Széles galandféreg diphyllobothrium latum : halételek fogyasztásával fertőzhet.

A simafejű galandféreg köztigazdája a szarvasmarha, amely az ember által ürített petéktől legelés közben szájon át fertőződik. A szarvasmarha által bekebelezett petékből a bélcsatornában a lárvák kibújnak, simafeju galandfereg a véráram útján eljutnak az izmokba.

Az izmokban betokozódva borsókává cysticercus bovis simafeju galandfereg. A horgasfejű galandféreg köztigazdája a sertés, amely szintén az ember által ürített petéktől fertőződik. Galandférges fertőzés taeniasis A sertés izomzatában ugyanúgy jön létre a borsóka cysticercus cellulosemint a szarvasmarháéban.

simafeju galandfereg

A horgasfejű galandféreg lárvái azonban nemcsak a sertés izomzatában telepedhetnek meg, hanem az ember és a kutya emésztőcsatornájában, továbbá a bőr alatti kötőszövetben, az agyvelőben és a szemben is borsókává alakulhatnak. Az ember borsókás betegsége cysticercosis önfertőzés következménye, azaz az önmaga által ürített féregpeték jutnak vissza az emésztőrendszerébe.

A galandférgek fejlődése az emberi szervezetben - kivéve a borsókásságot - általában csak enyhe klinikai tüneteket okoz.

Horgasfejű galandféreg taenia solium : a sertéshús fogyasztásával kerülhet a szervezetbe. Simafejű galandféreg taenia saginata : petéi és lárvái a marhahúsban fordulhatnak elő. Törpe galandféreg hynemolepis nana : rágcsálók és az ürülékükkel érintkező rovarok terjesztik.

Ezek között a hasi panaszok és a hányinger a leggyakoribbak. A fertőzötteknek sokszor semmi panaszuk nincs, csupán azért fordulnak orvoshoz, mert székletükben meglátják a kiürült féregízeket.

simafeju galandfereg

Galandférgek A cysticercosis tünetei attól függően lépnek fel, hogy a borsókák melyik szervben fejlődnek ki. Az agyi borsókának epilepsziához hasonló görcsös tünetei lehetnek, más esetekben agyvelő- vagy agyhártyagyulladás léphet fel miatta.

A szem borsókája vakságot okozhat. A galandférgesség gyógyításában eredményesen alkalmazható a niclosamid-terápia, s ezzel a horgasfejű galandféreg okozta cysticercosis is megelőzhető.

 • Galandféreg emberben – Mik a leggyakoribb tünetek?
 • Simafejű galandféreg Tünetek és kezelés galandféreg fertőzés esetén
 • Giardia treated with antibiotics
 • A galandférgesség tünetei és kezelése

A már kifejlődött borsókát régebben simafeju galandfereg sebészeti beavatkozással tudták megszüntetni, újabban a prazicantellel végzett gyógyszeres kezelés is eredményesnek bizonyult. A peték a székletmintából mikroszkópos horgasfeju galandféreg mutathatók ki. A galandférgesség terjedésében fontos szerepe van a köztigazdáknak.

simafeju galandfereg

A fertőzött ember székletével szennyezi a legelőket, és onnan a féregpeték a táplálkozó sertések és szarvasmarhák tápcsatornájába jutnak. Ritkán az is megesik, hogy az állatgondozó közvetlenül fertőzi meg az istállóban tartott állatokat. Bizonyos megfigyelések arra horgasfeju galandféreg, hogy az autós turizmus hatására terjedőben van horgasfeju galandféreg galandférgesség.

A galadféreg fertőzés tünetei és kezelése

Emiatt a turisták által sűrűn látogatott területeken nem tanácsos állatokat legeltetni. Az emberbe a fertőzött állatok húsával jut be a féreg, ha a hús nyers vagy nincs jól átsütve.

simafeju galandfereg

A borsókás hús fogyasztása után nyolc-tizenkét héttel fejlődik ki a galandféreg a vékonybélben, s ezután jelennek meg a féregízek a székletben. A galandférgesség megelőzésében egyformán fontos szerepe van az emberorvoslásnak és az állategészségügyi szolgálatnak.

simafeju galandfereg

A közegészségügy fontos feladata, hogy felhívja a figyelmet a székletszóródás veszélyére, felderítse és gyógyítsa a féreggel fertőzött személyeket.

Az állategészségügy dolga, hogy a vágóhídi húsvizsgálattal megakadályozza, hogy a borsókás hús kereskedelmi forgalomba kerüljön. Horgasfeju galandféreg túl alapvetően fontos a mágnesek és paraziták higiéné betartása, a nyers vagy nem kellően kőkezelt hűs fogyasztásának elkerülése, továbbá az önfertőzés horgasfeju galandféreg kizárása, mert ezzel egy személy megfertõzõdhet a májbogárral amikor vehetjük a veszedelmes borsókás megbetegedés kialakulásának.