Internetes fergek

Morris féreg, Morris féreg. 5 leghíresebb vírus – első rész: 30 éve jelent meg az első féreg

fajok menedékplatyhelminthes

Bolcsó Dániel Az igazsághoz hozzátartozik, hogy olyan nagyon sok mindenen azért még nem volt végigsöpörnie a kártevőnek, mert akkoriban még csak nagyjából hatvanezer számítógép kapcsolódott az internetre, főleg egyetemekben és más intézményekben. Akkor ez most egy vírus, vagy micsoda?

Tizenhat éve jelent meg az első internetes féreg - HWSW Orsóféreg honnan Tappan Morris — Wikipédia 25 éves a Morris féreg Morris fereg, morris-féreg hu Facebook Tizenhat éve jelent meg az első internetes féreg Tizenhat évvel ezelőtt, november 2-án jelent meg az első internetes féreg. A bostoni Massachusetts Institue of Technology diákja, Robert Morris egy csupán 99 morris fereg vírust írt, azonban egy véletlen hiba miatt az azonnal terjedni kezdett az egyetemi számítógépeken. Az adminisztrátoroknak végül nem volt más választása, a fertőzött gépeket kikötötték a hálózatból, hogy ne terjesszék a kártevőt. A "Morris" féreg egy kutatási morris féreg részeként jött létre és nem szándékosan okozott kárt, egy programozói hiba azonban lehetővé tette, hogy egy számítógépet többször is megfertőzzön, végül gépek ezreit kényszerítette térdre. Robert Morris felfüggesztett börtönbüntettéssel, közmunkával és 10 ezer dollár ~2 millió forint pénzbüntetéssel megúszta az esetet.

Bár a köznyelvben minden gonosz hekker összes kódját szokás vírusnak hívni, valójában a vírus csak morris féreg számítógépes kártevők malware-ek egy csoportja. Emellett egész sor másfajta rosszindulatú programtípus is van még, többek között trójai programok, kémprogramok, zsarolóvírusok amelyek csak a magyar nevükben vírusokadware-ek, rootkitek, backdoorok — és például a férgek is. A vírusok más programokat vagy fájlokat megfertőzve terjednek, és akkor aktiválódnak, amikor a fertőzött programot valaki lefuttatja, míg a férgek önálló programok, amelyek képesek emberi beavatkozás morris féreg sokszorozni magukat és a hibákat kihasználva terjedni egy hálózaton.

Morris féreg: a vírus megjelenésének története, a működési elv és a különböző tények. Morris Worm, számítógépes vírus vírus féreg Morris történet A körkörös körkörös lemezeket a Boston Tudományos Múzeumban tartják. Fotó: Intel Ingyenes sajtó Arról, hogy hogyan mesélték a féreg a televízióban, megnézheti a videót a YouTube-on.

Azóta se volt ilyen kiterjedt támadás Fotó: Wikipedia A Morris-férget egy egyetemista Robert Tappan Rothadt lehelet álmában írta ártalmatlan kísérleti morris féreg, és csak véletlenül okozott a tervezettnél sokkal nagyobb galibát vele.

Ő maga a Cornell számítógép-tudományi képzésének hallgatója volt, de direkt a nagy rivális MIT hálózatáról eresztette rá a férget az internetre, hogy a saját egyetemét fedezze.

Navigációs menü

A féreg népszerű programok hibáit kihasználva sokkal gyorsabban szaporodott és terjedt, mint amire Morris számított. Amikor észrevette, mi történt, segítséget kért egy harvardos barátjától, akivel közösen szétküldtek egy névtelen üzenetet arról, hogyan lehet megállítani a férget.

Csakhogy ez már késő volt, mert a hálózatot addigra úgy leterhelte az elszabadult kártevő, hogy az üzenet se ért időben célba.

Hamarosan a netre kötött gépek országszerte elkezdtek lefagyni vagy belassulni. Egyetemek, katonai bázisok, kutatóközpontok rendszerei bénultak meg a félrement kísérlet miatt.

Vírus "Worm Morris": Mi az?

Országszerte programozók csapatai dolgoztak éjt nappallá téve, hogy gátat szabjanak a féreg terjedésének. Végül 12 óra alatt a Berkeley csapata állt elő először egy megoldással, de a fertőzést csak 72 órával később sikerült leküzdeni.

Apa biztos büszke volt Robert Tappan Morris Fotó: Wikipedia A becslések szerint a Morris-féreg összesen ezer és 10 millió dollár közötti kárt okozott.

meggyógyítottuk a férgeket

Az akkori internet 10 százalékát fertőzte meg, vagyis a 60 ezerből 6 ezer gépet. Az eset jelentőségét jól mutatja, hogy az amerikai kormány ennek hatására hozta létre a kiberbiztonsági incidenseket kezelő gyors reagálású csapatát, az állami CERT-et Computer Emergency Response Team.

Morris féreg. A Morris-féreg telén indult útjára. A féreg megalkotója Robert Tappan Morris nicknevén rtm amerikai morris féreg, akiről a nevét is kapta. Morris ban a Cornell egyetem hallgatója volt, morris féreg saját bevallása szerint azért indította útjára a férget, hogy felmérje az internet nagyságát. Morris természetesen figyelt arra, hogy kiléte ne derüljön rögtön ki, így a férget az MIT-ről indította, nem pedig a Cornell-ről.

Morris az eset után gyorsan kézre került, és bíróság elé is kellett állnia. Ő volt az első, akit a néhány évvel korábban elfogadott számítógépes bűncselekményekről szóló törvény alapján ítéltek el márciusában.

Huszonnégy

Három év próbaidőire és óra közmunkára ítélték: az általa okozott károk helyrehozásában kellett segítenie. Emellett 10 dollár bírságot is fizetnie kellett.

hogyan lehet eltávolítani a parazitákat köménymaggal

Az ügy pikantériája, hogy az apja, idősebb Robert Morris nemcsak elismert biztonsági szakember volt, de akkoriban épp az NSA vezető kutatójaként dolgozott. Később a tékozló fiú is megbecsült szakember lett, ma is az MIT professzora.