Veszélyes kártevők: a talajlakók

Lambdam férgek

Tartalom

  lambdam férgek

  Tudnivalók[ szerkesztés ] A Pantolambda bathmodon mellső és hátsó lábfejeinek a másolatai, a berlini Museum für Naturkunde A Pantolambda a paleocén kori pantodonták egyike, amely Ázsia és Észak-Amerika területein élt, mintegy millió évvel ezelőtt.

  Ennek a korai emlősnek kissé macskaszerű teste, nagy feje és hosszú farka volt.

  lambdam férgek

  Lábain öt ujj volt, amelyek tompa, körmökben végződtek. Ezek a körmök sem a patáhozsem a karmokhoz nem hasonlítottak.

  lambdam férgek

  A Pantolambda a talpán járt. A láb ízületei hasonlítottak a mai patás állatokéhoz, azonban nem voltak annyira hajlékonyak.

  Fogazata hasonló a mai növényevő állatokéhozpéldául a szarvasmarháéhoz és szarvaséhozazonban az alul koronázottság corona dentis arra hagy következtetni, hogy a Pantolambda mindenevő is lehetett.

  A dinoszauruszok mellett élő, kréta időszaki emlősök, kis rovarevők voltak.

  lambdam férgek

  A Pantolambda azon emlősök közé tartozik, amelyek a dinoszauruszok kihalása után, elkezdtek nagytestűvé fejlődni. Ez az lambdam férgek és rokonai új ökológiai fülkéket kezdtek betölteni.

  lambdam férgek

  A juh méretű Pantolambda a paleocén korban nagytestűnek számított. Később a Pantolambdából és lambdam férgek fejlődtek ki a még nagyobb Barylambda - és Coryphodon -fajok. Aztán ezek lettek az első valódi óriás emlősök; ők utat nyitva az emlős-gigantizmusnak.

  A hatóanyag a szintetizáló piretroidok harmadik generációjának része, amelyekre jellemző, hogy nagyobb a foto-stabilitás és az intenzívebb inszekticid hatás, mint az előző csoportokban. Működési mód: A lambda cihalotrin hatóanyag a szintetizáló piretroidok kémiai csoportjában, fotostabil, kontaktus és lenyeléssel.

  Utánuk egyéb óriás emlősök is megjelentek, például: az orrszarvúféléka tapírféléka vízilófélékaz óriáslajhár-félékaz elefántfélék stb.