Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki 

 Szakközépiskola

01_iskolaA tanító, mint gazda csak elveti a magvakat, melyekből, a tanítvány elméjéből kikelnek az ismeretek. A magnak kikelni, sarjadzani, gyarapodni, élni kell, s mindezekre elégséges idő kell, hogy a termés elkészüljön, és learatható legyen. A sietés és a türelmetlenség sehol sem helyes, de a tanítás ügyében káros, tehát: keveset, lassan és jól.”

/Brassai Sámuel/ Az iskola névadója - Brassai Sámuel - gondolatával, szeretettel köszöntöm  az iskolánk iránt érdeklődő fiatalokat és szülőket. Debrecen Megyei Jogú Város Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolája 1968-ban kezdte meg működését a közoktatásban.  2004-ig műszaki szakközépiskolaként működött, a képzési szerkezet változása óta 9-12. évfolyamon gimnáziumi képzést, 13-15. évfolyamon pedig műszaki szakképzést folytatunk. Iskolánk, Brassai gondolatát követve vállalja, a keveset, lassan és jól elvet. Így lehet műveltséget gyarapítani, tudást fejleszteni, személyiséget formálni. A szakképzésben is az alaposan felépített tudás hozhat sikereket. Tanulóinkat (770 fő) jól felkészült tantestület (58 fő) és igényesen felszerelt tantermek, laborok segítik a vizsgákra és az életre való felkészülésben. 

Az iskolánk életének kedvelt eseménye a hagyományos elsős avató. A Brassai napok keretében megrendezésre kerülő eseményen testvériskolánk, az erdélyi Brassai Líceum tanulói és tanárai is részt vesznek. Évtizedes hagyományok szalagtűző és ballagási rendezvényeinknek, iskolai ünnepségeink. Diákéletünket színesíti a tavasszal megrendezendő diák önkormányzati nap, mikor a „hatalmat”a diákok veszik át.

03_iskola_vetelkedo  04_iskola_tanc  05_iskola_tanc2  06_iskola_utazas  07_iskola_oklevel
Az évközi és évvégi kirándulások Magyarország, és a szomszédos országok gyönyörű vidékeinek megismerésével egybekötve nyújtanak felejthetetlen élményeket diákjainknak.  Természetesen nagyon büszkék vagyunk azokra a tanulóinkra, akik az Országos Szakmai Tanulmányi versenyeken évről évre kiváló helyezéseket értek, érnek el. 

A képzés bemutatása 

 évfolyam/osztály 

9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.
 Gimnáziumi képzés  Szakképzés
a

Általános tantervű gimnáziumi osztály

Autószerelő,

Autóelektronikai műszerész

Autószerelő,

Autóelektronikai műszerész

Autótechnikus
b

Idegen nyelv irányultságú gimnáziumi osztály

Szállítmányozási ügyintéző

Szállítmányozási ügyintéző

c

Informatika emelt óraszámú gimnáziumi osztály

Mechatronikai műszerész

Mechatronikai műszerész

d

Reálprofilú gimnáziumi osztály

Telekommunikációs informatikus

Telekommunikációs informatikus

Autószerelő szakma 

08_autoszereloMit tanul az autószerelő? Az autószerelő tanulók tanóráinak 50%-a elméleti, 50%-a gyakorlati képzés. A gyakorlati képzés az első évben, az iskolai tanműhelyben történik, a második évben a gyakorlati képzés 50%-át gazdálkodó szervezeteknél teljesítik a hallgatók. Autószerelőinket több évtizedes tapasztalattal rendelkező mérnök-tanárok, szakoktatók tanítják. Kiváló, a legmodernebb diagnosztikai berendezésekkel és gépjárművekkel felszerelt tanműhelyekben. 


Autóelektronikai műszerész szakma 

09_autoelektronikai_muszMit tanul az autóelektronikai műszerész? Az autóelektronikai műszerész tanulók tanóráinak 50%-a elméleti, 50%-a gyakorlati képzés. A gyakorlati képzés az első évben az iskolai tanműhelyben történik, a második évben a gyakorlati képzés 50%-át gazdálkodó szervezeteknél teljesítik a hallgatók.Autóelektronikai műszerészeinket több évtizedes tapasztalattal rendelkező mérnök-tanárok, szakoktatók tanítják. Kiválóan, a legmodernebb diagnosztikai berendezésekkel és gépjárművekkel felszerelt tanműhelyekben. 

Mechatronikai technikus szakma 

10_mechatronikai_muszMit jelent a mechatronika? A mechatronika, az elektronika, a mechanikus gépelemek és a modern informatika találkozása. Egyre fejlődő világunk egyre több mechatronikai eszközzel van felszerelve. Mechatronikai berendezés például egy gyári gyártósor vagy egy robot vagy egy szalagfüggönyt elhúzó épületgépészeti berendezés.  Modern, igényes és nagy figyelmet igénylő, egyre fejlődő szakma a mechatronika. Mit tanul a mechatronikai műszerész? A mechatronikai műszerész tanulók tanóráinak 40%-a elméleti, 60%-a gyakorlati képzés. A gyakorlati képzést mindkét tanévben az iskolai tanműhelyekben, laboratóriumokban sajátíthatják el hallgatóink. A mechatronikai műszerész tanulókat több évtizedes tapasztalattal rendelkező mérnök-tanárok, szakoktatók tanítják. Kiválóan, a legmodernebb mechatronikai berendezésekkel és szerelőegységekkel felszerelt tanműhelyekben. Arra törekszünk, hogy jó kapcsolatot építsünk ki a gazdálkodó szervezetekkel, azért hogy tanítványainknak ne csak szakmát adjunk a kezükbe, hanem munkalehetőséget is. Kiváló kapcsolatot ápolunk a National Instruments Hungary Kft-vel, ahol tanulóink gyakorlati képzésen vehetnek részt. A legjobban teljesítő tanulóink biztos elhelyezkedésre számíthatnak. 

Telekommunikációs informatikus szakma 

11_telekommunikacios_infEmelt szintű szakképzés, kiemelt jelentősége van a magas szintű nyelvtudásnak és az informatikai tudásnak. A képzés vállalatspecifikus, az IT Service Hungary Kft-nek képzünk szakembereket.Mit tanul a telekommunikációs informatikus? A telekommunikációs informatikus tanulók tanóráinak 60%-a elméleti, 40%-a gyakorlati képzés. A gyakorlati képzés az első évben az iskolai informatikai laboratóriumban történik, a második évben a hallgatók az iskolai informatikai laboratóriumban és tanműhelyekben sajátítják el a gyakorlati ismereteket. A telekommunikációs informatikus szakmát tanulókat több évtizedes tapasztalattal rendelkező mérnök-tanárok, szakoktatók tanítják. Jól felszerelt informatikai laboratórium, valamint a legmodernebb tanműhelyek várják tanulóinkat. Hallgatóink a Debrecen TISZK – ben személyre szabott/intenzív idegen nyelvi képzésben vehetnek részt. A képzés ingyenes. 

Autótechnikus szakma 

12_autotechnikusAz autótechnikus tanulók tanóráinak 50%-a elméleti, 50%-a gyakorlati képzés. A gyakorlati képzés fele az iskola tanműhelyében történik, másik fele pedig gazdálkodó szervezeteknél. Az autótechnikus szakmát tanulókat több évtizedes tapasztalattal rendelkező mérnök-tanárok, szakoktatók tanítják. Jól felszerelt tanműhely, valamint a legmodernebb diagnosztikai berendezések várják őket. Milyen lehetőségei vannak a szakmával rendelkező tanulóinknak, ha végeznek?

  • Többen felsőoktatási intézményben folytatják tanulmányaikat, hogy mérnökké váljanak.
  • Sokakat már munkahelyek várnak, esetleg éppen azok a műhelyek, vállalatok ahol a gyakorlatot teljesítették és pontos munkájukkal már a szakképzés alatt bizonyítottak.

Arra törekszünk, hogy jó kapcsolatot építsünk ki a gazdálkodó szervezetekkel, hogy tanítványainknak ne csak szakmát adjunk a kezükbe, hanem munkalehetőséget is. 


13_szalagtuzoIskolánk több évtizedes szakképzési múltra tekint vissza. Az elmúlt négy évtizedben igen kiváló szakembereket bocsátott ki az iskola, akik között szép számban vannak mérnök-tudósok, vállalatvezetők és sikeres szakmunkások. Szakképzésünk sikeres működését minden évben bizonyítja az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért eredményeink.

Az iskola honlapja: http://www.brassai.hu/

Széchenyi 2020

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_esza

Kapcsolat

Alföld Szakképző Nonprofit Közhasznú Kft.

4030 Debrecen, Fokos u. 12.
Tel.: (+3652) 437-311 • Fax: (+3652) 436-243
Email: info@alfoldszakkepzo.hu


Alföld Szakképző Nonprofit KK Kft. nagyobb térképen való megjelenítése