umft_logoA debreceni Alföld Szakképző (TISZK) szakmai fejlesztéseA pályázat célja:

Az Alföld Szakképző Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. "A debreceni Alföld Szakképző (TISZK) szakmai fejlesztése" elnevezésű projekt megvalósításához a Társadalmi Megújulás Operatív Program "A szak és felnőttképzés struktúrájának átalakítása - TISZK rendszer fejlesztése" (TÁMOP-2.2.3.-09/1) című pályázaton 388 187 500 Ft támogatásban részesült. 

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap
társfinanszírozásával megvalósuló projekt 2009. december 1. és 2011. november 30. között kerül lebonyolításra.

A projekt előzményei:

"A debreceni Alföld Szakképző (TISZK) szakmai fejlesztése" elnevezésű projektet megvalósító Alföld Szakképzőt 2008. júniusában Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata (70%-os tulajdoni hányad), Balmazújváros Önkormányzata (10%-os tulajdoni hányad), Hajdúböszörmény Önkormányzata (10%-os tulajdoni hányad), és a Debrecen TISZK Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. (10%-os tulajdoni hányad) hozta létre. Az Alföld Szakképző jelenleg összesen tizenhét szakképző iskolát tömörít.  Az Alföld Szakképző összes intézményében tanulók létszáma jelenleg 10 245 fő, a projektben érintett szakképző iskolákban pedig 3 947 fő tanul.

A programban az Alföld Szakképző kilenc debreceni szakképző iskolája vesz részt, és ezekben az intézményekben történik szakmai fejlesztés.

A projektben résztvevő iskolák:

 1.  Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola
 2.  Brassay Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola
 3.  Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola
 4.  Erdey-Grúz Tibor Vegyipari és Környezetvédelmi Szakközépiskola
 5.  Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium
 6.  Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium
 7.  Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola
 8.  Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
 9.  Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskola

A projekt keretében az Alföld Szakképző kilenc iskoláját érintő fejlesztés célja:

 1. korszerűbb intézményhálózat kialakítása,
 2. térségi és regionális szintű szakképzés összehangolása,
 3. szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztést támogató szolgáltatások működtetése, intézményi vezetők és pedagógusok továbbképzése,
 4. tananyagfejlesztés,
 5. új szakmai és közösségi szolgáltatások létrehozása és működtetése,
 6. képzési struktúra bővítése,
 7. egységes alapú intézményi mérési, értékelési- és nyomon követési rendszer kidolgozása.

A projektben résztvevő iskolákban dolgozó 495 pedagógus és a projektet irányító menedzsment továbbképzése 30 különböző tanfolyamon, és közel 1000 képzési órában történik. A szakmai fejlesztés eredményeit 3 947 tanuló érzékelheti a következő hónapokban és években.

A programon keresztül javulhatnak a városi, megyei, illetve a régió foglalkoztatottsági mutatói, csökkenhet a pályakezdő munkanélküliség (a munkanélküliségnek mind az abszolút mértéke, mind növekedési üteme meghaladja az országos átlag kétszeresét). A magasan kvalifikált, szakképzett (középfokú végzettségű) munkaerő rendelkezésre állása új vállalkozások alapítását vagy már működő (magyar és külföldi egyaránt) vállalkozások régióba települését támogathatja.

Az Alföld Szakképző lefedi a Régió szakképzésben érintett tanuló létszámának 20%-át, az országos tanulói létszám 6%-át, vagyis a fejlesztés sikere önmagában erősíti a szakképzés fejlesztés, országos célkitűzéseinek elérését.

A projekt hatására a végzett tanulóink piacképesebb szakismerettel lépnek be a munkaerőpiacra, felnőttképzési programjainkban részt vevők pedig már megszerezett ismereteiket gyakorlat orientált szakmai képzéseken bővíthetik.

Széchenyi 2020

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_esza

Kapcsolat

Alföld Szakképző Nonprofit Közhasznú Kft.

4030 Debrecen, Fokos u. 12.
Tel.: (+3652) 437-311 • Fax: (+3652) 436-243
Email: info@alfoldszakkepzo.hu


Alföld Szakképző Nonprofit KK Kft. nagyobb térképen való megjelenítése