Országos Szakképzési Tanévnyitó

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló „A debreceni Alföld Szakképző (TISZK) szakmai fejlesztése” elnevezésű projekt keretében az Alföld Szakképző 2011. augusztus 29-én és 30-án szakmai konferenciát rendezett a Kölcsey Központban a magyar TISZK (Térségi Integrált Szakképzési Központ) rendszer és intézményei részére. Az Alföld Szakképző Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. a Társadalmi Megújulás Operatív Program „A szak és felnőttképzés struktúrájának átalakítása – TISZK rendszer fejlesztése” (TÁMOP-2.2.3.-09/1) pályázaton 388 millió forint támogatásban részesült. A „Szakmai konferencia a magyar TISZK rendszer intézményei számára” elnevezésű kétnapos rendezvény célja a 2011-2012-es tanévre vonatkozó tervek, várható változások, követelmények, valamint a kamara által kidolgozott Országos Képzési Jegyzékes szakmák bevezetésével kapcsolatos tudnivalók ismertetése.

Az első napon az országos szakképzési tanévnyitóra került sor, a második napon a felnőttképzéssel foglalkozó iskoláknak, vállalkozásoknak nyújtottak a jövőre vonatkozó hasznos információkat, többek között a felnőttképzési rendszer eddigi működésének jellemzőiről, valamint az átalakítást meghatározó igényekről és szándékokról. A 2011. augusztus 29-én megrendezett sajtótájékoztatón Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a rendszer átalakításáról beszélt. Jelenleg a szakképzésben 4-5-6 éves képzések folynak. Az új elgondolás szerint a szakiskolai képzés 3 évre csökkenne, ám sokkal intenzívebbé válna és nagyobb hangsúlyt fektetnének a gyakorlatra, aminek érdekében a vállalatokat méginkább bevonnák ebbe a körbe. – Célunk az uniós foglalkoztatási átlag elérése – fogalmazott az államtitkár. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára az alapoktatás, az alapvető tudás (írás, olvasás) megszerzésének elősegítésében, a nevelésben, illetve a szakközépiskolák a tényleges szakmai képzéseinek visszaállításában állapította meg a legfontosabb feladatokat. – Nem a hagyományos oktatási rendszer, hanem az ismeretszerző, kompetenciafejlesztő struktúra lenne az ideális. Emellett persze az idegen nyelv elsajátítására is nagyobb hangsúlyt kell fektetni – emelete ki Hoffmann Rózsa.

A magyar szakképzési rendszer katasztrofális állapotát hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hozzátette: – Ma 100 gyerekből 21 helyezkedik csak el szakmáján belül, s jelenleg 30% az a kapacitás, ami kihasználatlan a szakképzésben. A fejlett európai országokban közvetlenül a gazdasági szereplőknél tanulhatnak és dolgozhatnak a diákok, nálunk is erre van szükség.– Ezek a gondolatok nem újak, de az elmúlt 8 évben befagyasztották az átalakítás felé irányuló lépéseket. A változásokra azonban szükség van, s Debrecen fontos szerepet kíván ebben játszani – mondta Somogyi Béla, a város alpolgármestere.

Széchenyi 2020

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_esza

Kapcsolat

Alföld Szakképző Nonprofit Közhasznú Kft.

4030 Debrecen, Fokos u. 12.
Tel.: (+3652) 437-311 • Fax: (+3652) 436-243
Email: info@alfoldszakkepzo.hu


Alföld Szakképző Nonprofit KK Kft. nagyobb térképen való megjelenítése