Horogféreg fertőzés (bányaféreg fertőzés)

Horogférgek életciklusa. Naturalswiss méregtelenítő program

Horogférgek életciklusa Ancylostomatidae Nemzetség: Ancylostoma A horogféreg Ancylostoma duodenale az emberi szervezetben élősködő fonálféreg.

horogférgek életciklusa

A kifejlett nőstény egyedek mérete mm, a kifejlett hímek mm hosszúak. Ezek a férgek az egész világon megtalálhatóak nedves és meleg környezetben. A képen az életciklusa látható: A nőstény a bélben rakja le a petéit.

horogférgek életciklusa

A tojások a székleten keresztül kerülnek ki a szervezetből 1. A továbbfejlődéshez nedves, meleg, árnyékos közegre van szükség, és ha ez rendelkezésre áll, akkor nap alatt a petékből rhabditiform lárvák kelnek ki.

Ancylostoma duodenale (Horogféreg)

A rhabditiform lárvák a székletben vagy a földben növekednek 2majd nap elteltével 2 vedlés után ezekből továbbfejlődve flariform horogférgek életciklusa fejlődnek 3amelyek már fertőzőek. Ezek a fertőző lárvák akár hetet is átvészelnek megfelelő környezetben.

horogférgek életciklusa

Igen mozgékonyak, különböző tárgyakra kapaszkodnak fel, pl. Ha érintkeznek az ember bőrével, azonnal befúrják magukat, majd a vérárammal a tüdőbe szállítatják magukat.

horogférgek életciklusa

A kapillárisokon kibújva befurakodnak a légutakba, innen pedig a szájba vándorolnak. A fertőzött egyén lenyeli őket 4.

horogférgek életciklusa

Így jutnak el a vékonybélbe ahol befészkelik magukat és ivarérett férgekké válnak. A kifejlett egyedek a vékonybél lumenjében élnek, ahol a bél falára kapaszkodnak, ezáltal jelentős vérveszteséget okozva a gazdaszervezetnek 5.

A legtöbb kifejlett féreg év alatt tűnik el, de esetenként élettartamuk akár évekig is eltarthat. Szerző által felhasznált források:.

horogférgek életciklusa