Gyurusféreg mozgasa, Gyűrűsférgek | A biológia alapjai tanító- és óvóképzős hallgatók számára

Gyűrűsférgek törzse

Tartalomjegyzék Gyurusfereg mozgasa Gyűrűsférgek Az állatvilág evolúciójában az újabb fejlődési gyurusfereg mozgasa a szervek kialakulása, majd egyre bonyolultabbá válása jelenti, mert így növelhető leghatékonyabban az alkalmazkodás, a specializálódás révén. A gyűrűsférgeknek már vannak szerveik, szervrendszereik.

pinworm tudós

Ez oda vezetett, hogy az ősi gyűrűsférgek már képessé váltak egy új élettér betöltésére, a szárazföldi életre, de még a ma élő szárazföldi leszármazottaik is csak nedves helyeken, talajban élnek.

A férgek közül ebbe a csoportba tartózó állatok a legfejlettebbek, mert valódi testüreggel rendelkeznek és szelvényezettek, de még ősszájuk van. Kültakaró: A földigiliszta kültakarója hengerhám, amelyet kutikula borít.

Gyurusfereg mozgasa

A hámsejtek között mirigysejtek vannak, amelyek nyálkát gyurusfereg mozgasa, és így védik az állatot a kiszáradástól. A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca. Földigiliszta Orvosi pióca A gyűrűsférgek bélcsatornája kétnyílású, tehát van egy szájnyílásuk és egy végbélnyílásuk.

menjenek át a férgek

Testük pedig ismétlődő szakaszokból áll, amiket szelvényeknek nevezünk. Most a földigiliszta és a pióca jellemzőivel fogunk megismerkedni! A hám szorosan összenőtt az alatta elhelyezkedő izommal.

A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca.

Ezt bőrizom tömlőnek nevezzük. Gyűrűsférgek Mozgás: A földigiliszta mozgása úgynevezett féregmozgás, szakkifejezéssel perisztaltikus mozgás. Simaizommal lehet féregmozgást végezni. A simaizom hosszú ideig tud összehúzódni, de nem nagy erővel.

Titokzatos létformák 9. rész. Puhatestűek alfoldszakkepzo.huábúak

Az ember bélcsatornájának mozgása is hasonló, ezért azt is perisztaltikus mozgásnak nevezzünk. A hám alatt egy körkörös, az pedig egy hosszanti izomréteg található Ha a körkörös izmok húzódnak össze, az állat keskenyebb és hosszabb lesz, ha a hosszantika, akkor rövidebb és vastagabb, mert az összes térfogat nem változhat.

A hasi oldal sertéivel kapaszkodik az állat, miközben egyszerre több perisztaltikus hullám fut végig a testén. Táplálkozás: A giliszták korhadékokkal, mit tudnak a férgek földben található gyurusfereg mozgasa anyagokkal táplálkoznak.

6.5. Gyűrűsférgek

Átrágják magukat a talajon, így lazítják és keverik azt, de felszínről is behúznak leveleket, fűszálakat a talajba, és ezzel is növelik a talaj humusztartalmát. Gyűrűsférgek A tápcsatornájuk kétirányú és három szakaszos. Gyurusfereg mozgasa elő bél száj, garat, nyelőcső, begy, gyomor a táplálék felvételében, és raktározásában és adagolásában játszik szerepet.

Eszköztár: Gyűrűsférgek törzse A gyűrűsférgek a legismertebb férgek. Ebbe a törzsbe tartozik például a földigiliszta és a pióca.

A középbél végzi az emésztést és a felszívást, az utóbél a végbélen át úriti a salakanyagokat. Gyurusféreg mozgasa kizárólag sejten belüli. Légzés: A gyűrűsférgeknek nincs külön légzőszervük, a légzési gázok a testfelületen át diffúzióval cserélődnek.

A légzési gázok szállításában azonban a tápanyagok szállításához hasonlóan a legtöbb részt vesz a vér is.

Tartalomjegyzék

A földi giliszta testfelépítése és életmódja Keringés: A földigilisztának viszonylag fejlett, zárt keringési rendszere van. Vére piros, bőrizom tömlője, pedig hajszálerekben gazdag, emiatt rózsaszínű az egész állat. A földigiliszta zárt keringési rendszere erekből áll. A háti érben hátulról előre áramlik a vér, a hasi és az idegrendszer alatti érben elölről hátra.

Gyűrűsférgek keringése

Kiválasztás: A földigiliszta kiválasztó szerve szelvényenként egy pár vesécske. A sejtek bomlástermékeiket a testüregbe juttatják. Állattan Digitális Tankönyvtár A helmintfertőzések kutatási prioritásai Gyurusféreg mozgasa Kétpár-heréjű giliszták Opisthopora A vesécske szűrő működésének hajtómotorja egy csillós tölcsér, amely másodlagos testüregekből nyílik, és a folyadékot csillók hajtják a tölcsérbe.

Szaporodás: A földigiliszta hímnős állat.

Ascaris lárvák vándorlása

Először a hímivarsejtek érnek meg. Két giliszta feji végével, egymással szemben helyezkedik el. A megtermékenyítés tokban megy végbe, és a petéből kikelő kis állatok is egy ideig a tok anyagából táplálkoznak. Érzékszervek: A földigiliszta kémiai, mechanikai és gyurusféreg mozgasa érzékel.

Navigációs menü

Baromfi feregtelenito Kevéssertéjűek osztálya Nadályok osztálya A kevéssertéjű gyűrűsférgek leginkább a talaj és édesvizek lakói. Iskolai segédletek - Biológia - Gyűrűsféreg Lehetnek férgek újszülöttekben Féregtabletta egyszer használatos személy számára Az ingereket már nem nemcsak a sejthártya fogja fel, hanem elkülönült érzékelő sejtek is vannak hámrétegben. Az érzékszervek tekintetében a földigiliszta nem jeleskedik, hiszen környezete elég ingerszegény.

Jellemzők[ szerkesztés ] A gyűrűsférgek az ősi laposférgekből alakultak ki a kambriumi robbanás idején. Kezdetben kemény háti páncéllemezeik lehettek, ezeket azonban később elvesztették. E szelvények közt alakult ki a másodlagos testüreg. Kialakult két nyílás száj- és végbélnyílás. Ezek az állatok homonóm szelvényezettségűek, tehát minden szelvényük felépítésben és funkcióban szinte teljesen megegyeznek.