Navigációs menü

Fészekparazita az. Mályinkától Bánkútig a kéken

A madármaffia bosszúja National Geographic Fészekparazita az Admin National Geographic Magyarország A fészekparazita gulyajáró ádáz bosszút áll mindazokon a madarakon, melyek nem hajlandók kikölteni és felnevelni a fészekbe csempészett utódait. A fészekparazita madarak úgy spórolnak időt és energiát, hogy tojásaikat más madarak fészkébe rejtik, és rájuk bízzák a költés valamint a nevelés fészekparazita az. Hazánkban a legismertebb fészekparazita a kakukk. Az Egyesült Államokban a különböző gulyajárók Molothrus fajok fordulnak elő nagy számban mások fészke körül. Házi rozsdafarkú - vivabalaton.

Milanovich Domi Ezért különösen aljas húzás a transz- és homofób törvényről szóló népszavazás Egyes kakukkfajok fiókái fészekparazita módon, nevelőszülők szárnyai alatt jönnek a világra, és erről egyedül a cselszövő biológiai szülők tudnak.

A pár összeáll a szaporodás idejére, aztán kész, elválnak útjaik.

fészekparazita az

Dubois és Élise Rousseau Tyúkeszűek-e a madarak? A trópusi és mérsékelt éghajlaton egyaránt megtalálható kakukkfajok közül ezek a fészekparazita módon szaporodó fajok a legismertebbek.

Account Options

Ahelyett, hogy fészeképítéssel és a saját fiókáik felnevelésével vesződnének, e kakukkfajok nőstényei más madarak fészkébe rakják tojásaikat, és ezt nem véletlenszerű választás alapján teszik, hanem már a fészeképítés kezdetétől, előre megfigyelik kiszemelt áldozatukat, és annak szaporodási naptárához igazítják a magukét.

Az ellopott tojást megeszi, vagy egyszerűen eldobja a fészektől távolabb.

Tovább A képanyagok mellett Balázstól sok érdekességet megtudhattok a felvételek készítéséről, Marton Attilát pedig a kakukkok e különleges és bizarrnak tűnő stratégiájáról faggattuk, miért alakult ki, van-e esélyük a gazdafajoknak a kakukkok ellen, valamint hogy van-e valamilyen hatása a klímaváltozásnak a kakukkok szaporodására. De ebben vajon melyik a kakukktojás? És egyáltalán ebből hány az? Marton Attila M.

Az újszülött kiskakukknak már rögtön van elég ereje ahhoz, hogy a fészekparazita az nem kelt tojásokat és a többi fiókát a peremén át kilökje a fészekből.

A kakukkfióka rendkívül gyors ütemben növekszik, és nem tűrheti, hogy bármilyen vetélytárs veszélyeztesse telhetetlen étvágyának kielégítését. A szülők minden energiáját leköti a kakukkfióka táplálása.

Rigó ének :)

Bár rövid idő után már eltörpülnek az óriásbébi mellett, végig a saját gyereküknek tekintik, és szorgalmasan etetik három héten át, amíg ki nem repül a fészekből. Nem csak az erőszakos kakukkos módszer létezik egyébként a madárvilágban: önkéntes fióka-örökbefogadásra is vannak példák, még eltérő fajok közt is.

  • A kakukknál önzőbb és erőszakosabb állat azért nem nagyon van - Dívány
  • Helminták laposhalban
  • Segítségével eltávolíthatja a rossz leheletet

Nem ritka, hogy tévedésből fogadnak be a szülők egy idegen fiókát, és persze önös érdekek is állhatnak a jótett hátterében, de erről majd egy másik cikkben számolunk be. A gulipána vörös kányaa lócsér vagy a fehérfarkú rétisas nevelőszülősködése csak néhány bizonyíték arra, hogy az adoptálás bizony nem az ember privilégiuma. Fészekparazita az természet csodái Új sorozatunkban az élővilág működésének egy-egy érdekes mozzanatáról, közkedvelt vagy éppen kevésbé ismert szereplőjéről, különleges és ritka természeti jelenségekről olvashatsz.

fészekparazita az

Tudtad például, hogy az elefántok nemek és nyelvek szerint osztályozzák az embereket, vagy hogy a rénszarvasok szeme télen kék színűvé változik? És azt, hogy a koalák ujjlenyomata annyira hasonlít az emberére, hogy akár egy nyomozást is tévútra vihet?

Az ámulatba ejtésen túl azonban a természet világának végességére és sebezhetőségére is szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét: arra, hogy az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból az, ha helyreállítjuk bolygónk vészesen lecsökkent biodiverzitását. Oszd meg másokkal is!

fészekparazita az