Drotféreg elorejelzes. A növényvédelmi elõrejelzés könnyen alkalmazható módszerei és eszközei

Szalon A növényvédelmi előrejelzés módszerei, eszközei A mezőgazdasági termelés gazdaságosságának és a fogyasztók biztonságának előfeltétele az alkalmazott növényvédőszerek és műtrágyák ésszerű és takarékos felhasználása. Ennek megvalósításához minden gazdálkodó számára elengedhetetlenül fontos a hatékony növényvédelmi előrejelzés megvalósítása.

Minden kártevő és kórokozó számára megvan egy, a számára optimális hőmérsékleti tartomány, illetve megvannak azok a maximum és minimumértékek, amelyek alatt és felett élettevékenységük és ezzel együtt kártételük drotféreg elorejelzes vagy megszűnik.

Main navigation

A napi hőmérsékletnek és annak szélsőértékeinek nyomon követésére alkalmas a maximum—minimum hőmérőpár, amelyet számos kórokozó — szőlő peronoszpóra, alma varasodás, tűzelhalás — előrejelzésénél hatékonyan alkalmazhatunk. Egy másik fontos időjárási faktor a csapadék, amelynek mennyiségét a különböző csapadékmérőkkel mérhetjük. A kártevők és kórokozók élettevékenysége szempontjából fontos a csapadék mennyisége és intenzitása is.

A csapadék következtében a növények levelei — a hőmérséklet függvényében — bizonyos ideig nedvesek maradnak.

Trichomonas parazitológia

A levélfelület nedvességének időtartama több növénybetegség burgonyavész, szőlő peronoszpóra stb. A levélfelület-nedvességborítottság hány nap telik át a férgek mérésére ugyan vannak műszerek, de egy kis gyakorlattal a lehullott csapadék mennyiségének és a csapadékos időszak hosszának ismeretében megbecsülhetjük az adott időtartamot, ami nagy segítségünkre lehet a védekezések időzítésében.

A növénybetegségek elleni védekezésnél fontos, hogy a védekezést az inkubációs időn belül, drotféreg elorejelzes a tünetek megjelenése előtt végrehajtsuk. Mivel az inkubációs idő hoszszának ismerete nagyon fontos a védekezés végrehajtásához lásd a táblázatokat.

Csapdákkal az állati kártevők ellen A növénybetegségek mellett számos állati kártevő is károsíthatja kultúrnövényeinket, amelyek előrejelzése fontos feladat.

Mezei pattanóbogár

A különböző kártevők megjelenésének jelzésére, rajzásuk és ezzel együtt fejlődésük nyomon követésére nagyon jól alkalmazhatók a különböző csapdák. A színcsapdák azon az alapon működnek, hogy bizonyos élénk színárnyalatok az egyes kártevőket csalogatják, azok az adott színű tárgyakon előszeretettel gyülekeznek.

Ebből adódóan a színcsapdák elsősorban a kártevők megjelenésének jelzésére alkalmasak például a sárga: repce fénybogár, levéltetvek; kék: nyugati virágtripsz; fehér: gyümölcsdarazsak, pajzstetvek.

a Trichomonas tünetei és kezelése

A csapdák másik csoportja a feromoncsapdák, amelyek fajspecifikusak. A csapda leglényegesebb része egy kapszula, amely a kártevő nőstényének specifikus ivari csalogatóanyagát feromon tartalmazza. Ez vonzza a csapdához a hímeket, amelyeket aztán a csapda célszerűen kialakított fogószerkezete megfog. A rajzás során szabályos időközönként nap feljegyezzük a fogott mennyiséget.

Az alkalmazott csapdák harmadik csoportját képezik az olyan illatcsapdák, amelyek nem ivari csalogatóanyagot tartalmaznak, hanem például táplálkozásra ingerlő anyagukkal vonzzák magukhoz a kártevőket pl. Ezek a csapdatípusok a kártevők első megjelenésére vagy nagy egyedszámot megfogva kis területen a kár mérséklésére alkalmasak. Egy sajátos csapdatípus a talajcsapda, amellyel elsősorban a talaj felszínén mozgó kártevőket lisztes répabarkó, gabonafutrinka gyűjthetünk be.

A csapdák egy speciális típusa a fénycsapda, amely számos rovarfaj megjelenésének és rajzásának nyomon követésére alkalmas. Mivel több kártevő és nem kártevő rovarfajt is magához drotféreg elorejelzes, fontos, hogy a kezelője meg tudja határozni azokat. Ezért a fénycsapdák üzemeltetése a pontosabb rovartani ismeretekkel rendelkező szakemberek számára vet a bogáncs parazita. Takácsatkák lárvakelésének megállapítása Egy régóta alkalmazott előrejelző eszköz a takácsatkák lárvakelésének és rajzáscsúcsának nyomon követésére a Müller-féle megfigyelőlap.

Európa-szerte felszaporodtak a drótférgek – hogyan állítsuk meg őket?

Ez egy 15x 6 cm nagyságú fa lapocska, amelynek közepére március közepén 10 cm-es takácsatka tojásokkal fertőzött ágdarabot erősítünk. Az ágdarabot vékony vazelingyűrűvel körülkenjük és a gyümölcsösben helyen fánként darabot kihelyezünk. A lapokat naponként ellenőrizzük és feljegyezzük a kikelt és vazelingyűrűbe ragadt takácsatka lárvák számát. A drotféreg elorejelzes megkezdése akkor indokolt, ha a tojások 50 százalékából kikeltek a lárvák.

Több kártevő — vetésfehérítő bogarak, repce fénybogár, lucerna lombkártevők stb.

Veszélyes kártevők: a talajlakók

Használata során a növényállomány több pontján megállva 10, 50, vagy hálócsapást követően megszámoljuk a fogott kártevőket és összehasonlítjuk a szakemberek vizsgálatai alapján megállapított veszélyességi küszöbértékekkel. A kártevők egyedszámának megállapítására alkalmas módszer a területi és a térfogati kvadrát módszer.

Egy alattomos kártevő: a drótféreg - Agrofórum Online Figyelem!

A területi kvadrát módszer során a talaj felszínének vagy a növényállomány adott területén — 0,0 m2 — számoljuk meg a kártevő egyedszámát.

A térfogati kvadrát módszert a talajlakó kártevők — pajorok, drótférgek, stb.

Figyelem! Felnőtt tartalom!

A vizsgálat során hektáronként db, 0,0 m2 alapterületű, 2 ásónyom cca. Mindkét módszernél a kapott értékeket összehasonlítva a szakirodalmi adatokkal döntünk a védekezésről.

Pajorok és drótférgek megfigyelése A talajlakó kártevők pajorok, drótférgek felvételezésének egy ötletes módszere a búzacsomós csalogató módszer.

Sipos József növényorvos tanácsai kertészeknek és növénytermesztőknek, 2017 tavaszán – 1. rész

A módszer alapja, hogy az élő növények gyökerei CO2-t termelnek, amely a talajlakó kártevőket drotféreg elorejelzes. A vizsgálatot drotféreg elorejelzes közepe és szeptember közepe között végezhetjük.

A táblán minimum 30 helyen, egymástól méter távolságra háromszög alakban, egymástól 60 cm távolságra 5 cm mélyre evőkanál búzát vetünk. A növények cm-es nagyságánál a gyökereket körülvevő földdel együtt kiemeljük a búzacsomókat, és megszámoljuk a talajlakó kártevőket. Egy hármas búzacsomó 1 négyzetméteres fertőzöttségéről ad információt.

A védekezés szükségességének megállapítására alkalmazhatjuk a növényállomány vizsgálatának módszerét.

Ennek során azt vizsgáljuk, hogy a növénynek vagy adott növényi résznek hajtás, levél, termés, stb. A vizsgálatot a növényállomány több pontján végrehajtva pontos képet kapunk a kártételről, amely alapján döntünk a védekezés szükségességéről. Támogassa az ujszo.

Köszönjük a pozitív fogadtatást.

antihelmintikus szerek

Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót. A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.

Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések drotféreg elorejelzes a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe. Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk. Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra.