Parazitoid – Wikipédia

Darázs parazita, Darázs parazita - alfoldszakkepzo.hu

Tartalom

  Így nyírják ki a hangyákat a parazita darazsak Pesthy Gábor Először vette videóra egy spanyol természetfilmes, amint a parányi parazita darazsak hangyákra támadnak, hogy lerakják petéiket.

  ha a száj rossz szagú parazitákban halt meg

  A támadások a másodperc törtrésze alatt zajlanak, és a megtámadott hangyák sorsa megpecsételődött. Négy apró alig két milliméteres parazitoid darázsfajt sikerült filmre vennie, amint hangyadolgozókra támadnak. A darázs egy-egy támadáskor lerak egy petét, majd gyorsan visszavonul.

  Ascaris hogyan távozik gallérok és cseppek a paraziták ellen

  A peték azután a hangyákban fejlődnek, és végül elpusztítják a gazdaállatot. A lefilmezett négy darázsfaj közül kettő újnak bizonyult a tudomány számára.

  Kollasmosoma sentum darázs petét rak a Cataglyphis ibericus hangyába A hangyák a természet igen életrevaló élőlényei, amelyek nagyon jól fel vannak fegyverkezve a támadások visszaverésére. Erős rágójuk és mérgük - egyes fajok esetében a fullánk - szinte minden behatolót megállít. Csupán néhány apró parazitoid a parazitákhoz hasonló, de áldozatukat mindenképpen elpusztító rovarnak sikerül áttörniük ezt az erős védelmi vonalat, hála nagyon eltérő és darázs parazita méltó alkalmazkodásuknak.

  parazita eva egy lemezen pszichoszomatika pinworms

  Neoneurus vesculus darázs nősténye petét rak a Formica cunicularia hangyába A lefilmezett fajok a darazsak négy különböző nemébe és két családjába Braconidae és Ichneumonidae tartoznak. A Braconidae petéi a kifejlett hangyák belsejében, az Ichneumonidae petéi pedig a lárvákban fejlődnek.

  gyógymód a pinworm férgek ellen mik a pinwormok és hogyan veszélyesek

  Egyelőre még rejtély, hogyan sikerül életben maradniuk a frissen kikelt darazsaknak a hangyák fészkében. Az egyik lehetséges magyarázat szerint az elpusztult hangyákat társaik kiteszik a fészek bejárata elé, így a fiatal darazsak kikelhetnek anélkül, hogy maguk is halálos darázs parazita áldozatául essenek.

  enterotest a giardiasisra Az Ascaris emberi fertőzésének módjai röviden